نوجوانی به خودی خود دوران پرچالشی است و همهگیری بیماری کرونا آن را با چالشهای بیشتری همراه کرد و پیشبینی میشود که عوارض آن در پساکرونا نیز ادامه یابد. چرا که با بسته شدن مدارس و لغو رویدادهای اجتماعی، بسیاری نوجوانان نه تنها برخی از مهمترین فرصتها و تجارب ارزشمند زندگی خود را از دست دادهاند، بلکه از فعالیتهای روزمرهی متعارفی مانند گپ و گفت با دوستان و شرکت در کلاسهای درس که لازمهی رشد و پرورش سالم است هم محروم شدند.
بنابراین توجه به مساله بهداشت روانی نوجوانان و انجام مداخلات پیشگیرانه و حمایتی برای پیشگیری از آسیبهای مختلف روانی-اجتماعی آنها بسیار لازم و ضروری به نظر میرسد. ذهنآگاهی (توجهآگاهی، بهوشیاری، مایندفولنس) به عنوان یکی از روشهای مطرح در میان رویکردهای نسل سوم روانشناسی و با تاکید بر توانمندسازی فردی توانسته است در مقایسه با انواع روشهای جدید برای حفظ و ارتقاء بهداشت روانی، بسیار مورد توجه هر دو طیف متخصصان و مخاطبان در گروههای مختلف سنی قرار گیرد.
بنابراین با این کتاب، شما نوجوانان عزیز را به تمرین ذهنآگاهی یعنی آموزش ذهن دعوت میکنیم تا تنها با اختصاص 10 دقیقه زمان در هر روز و تبدیل آن به یک عادت، مرحلهی پرچالش نوجوانی را با بیداری، آگاهی، شناخت و آرامش تا دستیابی موفق به مهمترین دستاورد دوره نوجوانی - ادراک واقعی از خود - همراه با مدیریت و تنظیم هیجانات و احساسات، کاهش استرس، اضطراب و افسردگی، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، توجه و تمرکز و با پذیرش افکار و احساسات خود بدون قضاوت طی کنید.
تمرکز بر لحظه حال - نه گذشته و نه آینده - مهمترین ویژگی تمرین ذهن آگاهی است. این توجه بدون قضاوت به لحظه حال، تغییر قابلتوجهی در طرز فکر و نگاه شما به زندگی ایجاد میکند چرا که لحظه حال تنها لحظهای است که زندگی همهی ما در آن رخ میدهد ولی اغلب ما با هزینهها زیادی از آن غفلت میکنیم. با انجام این تمرینها بطور روزانه، به تدریج متوجه خواهید شد که وقتی حواستان جمع است و متمرکز بر لحظه هستید، همه چیز را کاملتر احساس میکنید، در روابطتان شادتر هستید و بیشتر احساس رضایت میکنید، حتی درک و تجربه متفاوتی از غم، اندوه یا ناملایمات زندگی خواهید داشت و در نتیجه کمتر آسیب خواهید دید. چرا که زندگی با یک لحظه درد (روانی یا جسمی) همیشه قابل تحمل است و آنچه درد را غیرقابل تحمل میکند تصور آیندهای پر از درد است.